≋ Спінінгові вудилища — купити спінінг в Києві та Україні, найкращі ціни та вибір | FLAGMAN (2024)

Вибір оптимального спінінгу саме для ваших умов лову та вподобань часто буває вельми непростим завданням для кожного рибалки. Метою цієї статті є ознайомлення вас з величезним різноманіттям напрочуд важливих аспектів, на які слід звернути увагу в першу чергу. Це неодмінно сприятиме звуженню кола вибору й дозволить обрати інструмент, який буде ідеально задовольняти всі ваші потреби на риболовлі.

Будова спінінгу

Кожен спінінг складається з наступних елементів:

  • Бланк. Це «тіло» спінінга, яке завжди має конусну форму й найчастіше виготовляється з карбону.

  • Кільця. Невід’ємні елементи круглої форми, розташовані на бланках вудлищ для проходження в них жилки/шнура.

  • Руків’я. Обов’язкова деталь головною функцією якої є забезпечення надійного утримання.

  • Котушкотримач. Забезпечує фіксацію риболовної котушки до спінінга.

Типи конструкцій спінінгу

Цілісна

Являє собою суцільний спінінг без можливості зменшення його довжини. Головною перевагою таких інструментів є неперевершена робота бланку під час закиду та виважуванні. Єдиним недоліком є транспортування. Безпечно та комфортно переміщувати такі спінінги нерозривно пов’язано з труднощами.

Телескопічна

Бланк таких спінінгів складається з декількох окремих частин, поєднаних нерозривним з’єднанням. В складеному вигляді такі вудилища займають дуже мало місця, що вельми важливо для рибалок, головною вимогою яких є компактність. Очевидним мінусом є велика інерційність, спричинена кількістю самих з’єднань та їх вагою.

Штекерна

Наразі є найбільш розповсюдженим типом, в першу чергу завдячуючи своїй конструктивній універсальності. Найчастіше такі спінінги мають, так зване, шпіготне з’єднання верхньої та нижньої частин вудилища. Існують також і туристичні версії, в яких інструмент складається з трьох і більше елементів.

Матеріали бланку

Склопластик

У спінінгів з цього матеріалу є три величезні переваги:

  1. Ціна. Вудилища зі склопластику мають найменшу вартість.

  2. Ударостійкість. Такі спінінги будуть гарним вибором для новачків, оскільки не потребують дбайливого ставлення під час експлуатації та транспортуванні.

  3. Витривалість. Завдяки своїй гнучкості дозволяють без ризику значно перенавантажувати бланки під час виважування та закиду.

Головним недоліком цього матеріалу в порівнянні з конкурентами є його велика вага.

Карбон

Наразі є найрозповсюдженішим, оскільки завоював прихильність рибалок найвищим рівнем чутливості, мінімальними паразитними коливаннями та малою вагою. З очевидних недоліків варто виділити велику вартість, погану ударостійкість та посередню витривалість. Модульність карбону класифікується в залежності від відсоткового співвідношення вмісту графіту та смол. У високомодульного карбону показник вмісту смол є низьким.

Композит

Цей матеріал є нічим іншим, як своєрідним компромісом двох попередніх, оскільки являє собою вуглепластик з додаванням скловолокна.

Тест вудилища (кастинг)

В залежності від ваги та типу приманок, на які ви збираєтесь рибалити, є розподіл вудлищ за класами:

  • Екстра Ультралайт (XUL). Це найделікатніші представники спінінгових вудлищ з тестом 0,1-2 г.

  • Супер Ультралайт (SUL). Мова йде про інструменти з тестом 0,3-4 г.

  • Ультралайт (UL). Спінінги з тестом до 0,5-8 г.

  • Лайт (L). Вудлища з тестом 3-15 г.

  • Медіум Лайт (ML). Мають тест 5-25 г.

  • Медіум (M). Спінінги тестом 7–32 г.

  • Медіум Хеві (MH). Спінінгові вудлища тестом 10-40 г.

  • Екстра Хеві (XH). Спінінги тестом 20-80 г розраховані на роботу з найважчими приманками та цілеспрямоване полювання на трофейну рибу.

Лад вудлища

Лад спінінга — це показник гнучкості вудлища і те, звідки воно гнеться в статиці. Не варто плутати лад і жорсткість вудлища. Перший показник не залежить від другого. Лад описує криву вигину вудлища, а жорсткість — те, скільки сил потрібно докласти, щоб зігнути бланк.

Надшвидкий (Extra Fast)

— при джиговому проведенні приманки в межах кастингу, вказаного на бланку, гнеться лише вершинка вудлища (до 15% від загальної довжини). Такий лад найкраще підійде для лову судака на класичний джиг.

Швидкий (Fast)

— універсальний лад, що дає змогу ловити на будь-які типи приманок та результативно виважувати рибу. Вершинка вудлищ цього ладу під час проведення гнеться до 25%.

Середній (Medium або Moderate)

— лад, який часто використовується шанувальниками лову щуки на тролінг і твічінг. Вудлище гнеться до половини бланку.

Повільний (Slow)

— лад, коли гнеться весь спінінг до самого руків’я. Здебільшого його обирають для лову форелі як у стоячих водоймах, так і для лову на течії. Також ці вудлища часто можна зустріти в руках шанувальників лову головня. Ну і, звісно ж, наноджиг та мормишинг. Головна перевага цього ладу — це еталонна робота бланка на виважуванні, проте точність закидання може страждати.

Довжина вудлища

Чим більша довжина спінінга, тим більша дальність закидання та амортизуючі властивості бланка. Проте ці категорії є досить умовними й багато в чому залежать як від конструктивних особливостей самих вудлищ, так і від умінь та навичок спінінгіста кидати на велику відстань. Вибір довжини також залежить від передбачуваного об’єкта лову та типу приманки.

Від 1,5 до 1,9 метра

Довжина зустрічається не часто і переважно використовується в класі екстра ультралайт. Здебільшого застосовується для лову на мормишки або невеликі коливалки на мікрорічках або малих водоймах. Яскраві представники цієї категорії – це форелеві вудлища з кастингом до 2–3 г.

Від 1,9 до 2,1 метрів

Цю довжину, як правило, обирають шанувальники лову щуки на твічінг, адже вона є оптимальною для цього виду спінінгової риболовлі.

Від 2,1 до 2,4 метрів

А в цих довжинах існує просто величезна кількість різноманітних спінінгів. Тут й ультралайтові варіації для найменших приманок, й лайти для лову хижака на малих і середніх річках і, звісно ж, інструменти для лову з човна.

Від 2,4 до 3,2 метрів

Ці довжини використовують для ловлі з берега, коли потрібні далекі закидання, здебільшого на великі дистанції. Серед шанувальників лову жереха популярні інструменти саме цієї категорії.

Понад 3,2 метрів

Як правило, мова йде про серфові вудлища, які іноді можна зустріти в руках шанувальників лову жереха на наддалеких дистанціях (130 м і більше).

Залежно від виробника довжина може вказуватися у вигляді одиниць виміру «фути – дюйми» або «метри – сантиметри».

Довжина у футах наноситься у вигляді «ft» або «'». Позначення у дюймах має такий вигляд: «"» або «inch».

1 фут дорівнює 30,48 см, а 1 дюйм — 2,54 см. Наприклад, позначення «7'5”» (7 футів 5 дюймів) у метричній системі має довжину 226,06 см.

Де купити спінінг

Вартість спінінгового вудлища залежить в першу чергу від класу використаних матеріалів та елементів, а також рівня преміальності бренду.

Якщо Вам потрібно купити дешевий спінінг для новачка або високоякісний та професійний інструмент, але Ви відчуваєте що потребуєте поради експерта, радимо завітати до найближчого магазину мережі Flagman в вашому місті, де наші фахівці залюбки допоможуть Вам визначитись й зробити правильний вибір. Також величезний асортимент спінінгів Ви знайдете на сайті інтернет-магазина Flagman.kiev.ua.

≋ Спінінгові вудилища — купити спінінг в Києві та Україні, найкращі ціни та вибір | FLAGMAN (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Twana Towne Ret

Last Updated:

Views: 5713

Rating: 4.3 / 5 (44 voted)

Reviews: 83% of readers found this page helpful

Author information

Name: Twana Towne Ret

Birthday: 1994-03-19

Address: Apt. 990 97439 Corwin Motorway, Port Eliseoburgh, NM 99144-2618

Phone: +5958753152963

Job: National Specialist

Hobby: Kayaking, Photography, Skydiving, Embroidery, Leather crafting, Orienteering, Cooking

Introduction: My name is Twana Towne Ret, I am a famous, talented, joyous, perfect, powerful, inquisitive, lovely person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.